Wednesday, 13 July 2011

Pengalaman Berak Lepas Beranak

Ni idea masa sedapp mencebuk tadi. Hahahahahha! Serius! Sebab tadi sembelit tak hengat, nak meneran bahaya, kang terberanak naya je beb! Pastu sedang sibuk mengelamun, teringat masa pengalaman nak berak, lepas beranak 3 tahun lepas, miahahahahaa!!






Ok, Lepas 2 jam beranak, memang gua jalan kengkang abis sebab sakit fefet punya pasal. Masih terngiang bunyi doktor menggunting sikit bawah tu sebab baby tak kuar, "KETIPPP" ha...gitew kekdah bunyinyer ok! Dapat rasa tak? dapat rasa tak? hahahahah! Mujur laki aku tak pengsan dekat dalam labour room tu, kang takde sape nak buat CPR kat dia, memang aku tak bagi awek-aweks lain buat CPR kat dia, tambah-tambah nurse yang cun molek tu, hahahahaha!


Sambung balik.


Lepas beranak, besoknya boleh lah balik rumah. Pastu lusa nurse pon datang umah, cek baby, chek aku, pastu nurse tu tanya, "Ada berak?". Dengan lurus aku jawab, " Tak, dah 2 hari" . Ok nurse terkejut! Suruh aku makan limau bagai untuk berak. Weh! Aku takut sakit wehhhh! Pedih lagi tuuuu. Last-last aku berak gak, berdiri, kangkang sikit aje, eh...ok pulak! Tak sakit lah! Hahahahahha! 


Kalau jamban duduk, duduk senget skit, kang luas-luas koyak pulak jahitan tu! Serius! Memang takut nak berak lepas beranak, ahahhahaha! Pasal mencebok macam mane pulak??? Takpayah citer! Pandai-pandai lah mencebok dengan jayanya sehingga hilang bau, rasa dan warna! Miahahahaha! 

37 comments:

  1. ni apsal dok cakap topik berak jer ni...huhuhuhu

    ReplyDelete
  2. errrr....ngeri la pulak bila membayangkan mcm mn kena ketip..kena jahit bagai...haih....

    ReplyDelete
  3. aku suka entry ni..santai..pastikan mencebok secukup rasa...

    ReplyDelete
  4. aku kalo nes or doc tya dah berak???terus je jwb dahhhh nti byk soklan lak hahahaha smpi 5 hari x beyak kauuu giler takut..berak pun terkepit2 lantak le asal lega..tu pun mtk ubat sng beyak kat kedai cina..laju je kuo hahahahaha x nyempat2 nak msok jamban...

    ReplyDelete
  5. heheheh...sy pun semeblit masa beranak kat no.2 ni....siyes siap kena "korek" cket...tu ceaser tuh....mmg mcm gaye le duduknye siap berdiri...xbley gak...sudahnye operation sendiri lah....hahahaha...nasib le...apepun tahniah...sbb bersalin normal...eh nk tanya la..awat sy nk buh pic guna yg barunye posting tu xbley aaa?skrg ni sy guna je yg lama senang nk post n3...kalu tak bila nk insert pic ade upload je....ke sy yg buduh ye??ce xplen cket...

    ReplyDelete
  6. nasib baik awak tak tunjuk gambar .. cuma cerita je ..

    kalau tidak, ramai yang takut beranak nanti.

    ReplyDelete
  7. mak oiiii ko buat mak perit pedih sadis beno baca entry neh..ngan mata kelip..mulut ketip2..adehhhhhh
    fensannnnn

    ReplyDelete
  8. wehhh.. hahaha!!
    dalam gelak guling2 pun tapi rasa cam ngilu. mmg jadi kenangan la seumur hidup kannn

    ReplyDelete
  9. bunyi sound efek KETIP tu mmg.....xtau nk cakap apa. meremang tengkuk. hahah

    ReplyDelete
  10. huhuhu. gitulahkan cabaran dugaan ujian seorang ibu selepas mengandung. lepas itu beranak. lepas itu berpantang.

    lepas itu mengandung lagi.
    lalalalalalala
    ;)

    ReplyDelete
  11. ko punye statement beb..mengingatkan aku 11bulan yg lepas..aku pun x berak2 juga lps bsalin..2 minggu kot..lagi x hingt..miahahahha...tp aku ckp kat doc tu aku dah berak..betul..smbil bdiri2 aku berak..sbb takutttttttttttttttttttttttt..

    ReplyDelete
  12. kahkahkahkahkah....memang spesel n3 ni,naik seriau plk rasenya,ihiks...

    ReplyDelete
  13. Salam ziarah :)

    teringat jugak exp baru2 ni. lepas bersalin, 2 hari perut tak selesa. rasa nak membuang tapi kt dlm toilet, tak jadi apa pun. last2 mintak ubat sembelit kat nurse. baru ok. mujur je la dok hosp lama sket bole mintak ubat. heheh oh btw, buah prune pun bagus utk lawaskan..

    ReplyDelete
  14. engkauuu ni kannnn ayat x kaber lgsggg...

    tp mmg taww..sejak aku kena smbelit tu,ya ampunnnn rasa serik nk beranak dowh ~ sakit giler...saat2 nk mmbuang tu plg ditakuti .. sapai mk mentua aku suruh aku membuang kat potty baby tu kalo susah sgt ank dok nangis2 ke ape ke .. hihihiih ... ape pun kena mkn buah byk2 laa...elakkn mknn yg boleh wat smbelit ...

    hisshhh lawak la engko nih :p

    ReplyDelete
  15. hoo hoo..topic ni aku suka...serius sy pun sama gak...takut siot nak berak pas beranak.

    ReplyDelete
  16. daku walau banak czer pun takut beb ... wakakakkaak, rs nye kt 12 hari x berak , takut nye psl .. last2 mama ku dtg bwk ubt montot , terus dan2 terasa nk membuang kahhh kawak tui

    ReplyDelete
  17. Pakai wayar macam kencing tak boleh ke??????

    ReplyDelete
  18. haha..terberak jugak bace entry mama ni..

    ReplyDelete
  19. saya dah lalui pengalaman ni masa dalam pantang bebaru ni...seminggu tak berak ko.... takut punya pasal ... walaupun tak kena jahit sbb czer ..tp sy sanggup x berak sebab takut nak teran..last2 sembelit... dan akhirnya mcm salah sorang pengomen tu cakap...kena "korek" sket ..hihihi

    ReplyDelete
  20. selaki baca macam lucu, but mungkin ada berlaku satu hari nanti pada wanita yang bergelar isteri...

    tang CPR tu syok baca, adeh sis ni... :)

    ReplyDelete
  21. aduh ngerinyer dengar cite nie..takut lak nak beranak :(

    ReplyDelete
  22. memang takutler nak membuang olepas banak nie..selagi tak membunag memang tak senang hati..tp yg penting kalau nurse tnya da berak mmg jwb dah jea..semua ok..hehehe...bar merasai peristiwa cam gini 4bln lps...uhuk uhuk uhuk...

    ReplyDelete
  23. aku jadi orang "pandai" lepas branak tu...ada ke aku hadap milo tetiap ari...??

    2 minggu tak berak hokey? gara gara takut nak teran...kalu tetetas jahitan, ilang nikmak perkahwinan ko tau..

    dah la sejam lepas aku branak, aku kena jahit lagi sekali...hahahha..ngilu lagi wei

    ReplyDelete
  24. yup..betul.. takut tau pas bersalin nak membuang...

    nak2 pulak kene jamban cangkung..hik3...

    Sumijelly.com

    ReplyDelete
  25. huda pun fobia ok lepas beranak nak berak..doc siap bg ubat bagai suh minum utk lawas..heheh

    ReplyDelete
  26. hahahaha...takut eh??ade gak kwn2 ckp pedis sket2 je....adoi!!!takut!!ade yg kena jait dr buntot tu cemana la gamaknye nk melepas kan??adoih!!!terentas luka tu ye tak??ayoyoyo...yg czr pun takut nk berak inikan yg normal...tahniah pada ibu yg berjaya bersalin normal...sy mmg xbley nk bersalin cr normal....

    ** kalo ade pic xtau le cemana ghopenye....ilang cun aih!muka dok teran...hehehe

    ReplyDelete
  27. huiiii... baru je pengalaman tu seme.. hehehehe.. aku tak penah cakap tak berak lagi.. kalau misi tanya.. mesti cakap dah.. hahahahha.. nak cepat balik tauuu...

    eh.. kalau ko nak senang berak.. ko makan je pil nona roguy.. konfirm senang berak.. hehehehehe

    ReplyDelete
  28. ade yg kate "uih xmo lah beranak dah cukup le sekali ke KETIP tuh...umaing aih...."

    sok bulan2 seterusnye nengoknye "aik termengandung ke?hahahha...KETIP lagi....pedis nk berak lagi...ckp xmo anak dah serik dah....tup tup aik ngandung??" hahahha...
    tu la nikmatnye....kan?kan?kan?timah kan?ngeh..ngeh..ngeh....

    itu

    ReplyDelete
  29. Isteri saya setiap kali mengandung ada masalah buang air besar. Mengenai gunting terpaksa dilakukan bila saiz baby besar

    ReplyDelete
  30. memang kene berak berdiri ke kak? ayoooo.... huhuhu

    ReplyDelete
  31. haha..akak dah bersalin ke? tahniah.. sama la akak, lau saya nurse tanya, ckp je dah, sbb nak balik hospital punya pasal.. hihi.. tapi ok la kan.. mmg seriau pun pas beranak nak uk uk.. hehe.. skg ok dh..

    ReplyDelete
  32. hahahah lawaknya..tp mmg btul pon ..kita dulu 1 mggu xberak..nurse xckp pe2 lak..tp sekali berak haaa gambik ko..huhuhh seram ingtkan balik..takut terkoyak punya pasal kan..huhuhuu

    ReplyDelete
  33. oucchhh...heeee..seram giler nak bayangkan..adui.nak baby tapi takot.

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana ketip-ketip jari korang kat sini untuk komen, jap lagi komen lagi eh..ada lagi..ada..betoi..wa talak tipuu wooo..hahahah!

Optimized using automated SEO Tools by MY SEO Tool.
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio 2014