Wednesday, 31 March 2010

10 KEBAIKAN SEKS

Kebaikan hubungan seks tidak berakhir di kamar tidur sahaja, malahan mempunyai manfaat kesihatan lain yang menakjubkan. Di antara kebaikkan seks yang disokong oleh kajian saintifik termasuklah:



Seks mengurangkan tekanan
Kebaikkan seks yang utama ialah ia mengurangkan tekanan darah dan ‘stress’ secara keseluruhannya. Mengikut kajian yang diterbitkan oleh Biological Psychology, terdapat kaitan yang kuat diantara hubungan seks dan penurunan tekanan darah.



Seks meninggikan Immuniti badan
Aktiviti seksual yang bagus bermakna anda mempunyai kesihatan fizikal yang baik. Membuat hubungan seks 2-3 kali seminggu dikaitkan dengan tahap antibodi A yang tinggi yang melindungi kita dari demam dan jangkitan kuman yang lain.


Seks membakar lemak
Seks selama 30 min membakar 85 kalori atau lebih dan merupakan kaedah senaman yang baik kerana ia melibatkan aktiviti fizikal dan mental yang menyeluruh, kata Patti Britton, PhD, Pakar seksologist dari US.



Seks menguatkan kesihatan jantung
Ia bukan sahaja menguatkan jantung malahan mengurangkan serangan jantung berbanding dengan mereka yang lebih kurang aktiviti seksnya.



Seks meninggikan Self-Esteem
Seks meninggikan ‘Self esteem”. Kajian yang diterbitkan dalam Archives of Seksual Behavior menunjukkan, seks membuatkan kita merasa lebih bangga terhadap diri sendiri.



Seks membuatkan kita lebih menyayangi
Pelukkan mesra semasa hubungan seks merembeskan hormon oxytocin yang dipanggil “love” hormon yang mempengaruhi rasa sayang dan mengasihi.



Seks mengurangkan sakit
Semasa hormon oxytocin meninggi, tahap endorphins meningkat dengan tinggi menyebabkan rasa sakit berkurangan. Jadi sekiranya sakit kepala, sendi dan simtoms PMS semakin berkurangan. Anda boleh berterima kasih kepada hormon oxytocin dan hubungan seks anda.



Seks mengurangkan risiko kanser Prostat
Didapati ejakulasi yang kerap pada usia 20’an mungkin boleh mengurangkan risiko kanser prostate semasa lebih berusia, demikian menurut kajian yang diterbitkan oleh British Journal of Urology International.



Seks menguatkan otot pelvis
Senaman kegel semasa seks menguatkan otot pelvis seterusnya mengurangkan risiko rahim jatuh dan masalah terkencing apabila usia menopos nanti.



Seks membuat anda tidur lebih lena
Oxytocin yang dirembeskan memberikan rasa mengantuk dan mendorong tidur yang lebih nyenyak menurut kajian.

24 comments:

  1. hehehehhe..

    memg la banyak kebaikan ieda.. tp jenuh gak klu keje itu je ka!..hahahhahaha..

    ReplyDelete
  2. camner pulak klu tetap x leh tido lena.. bukan pasal penat ke situ..tp penat melayan kerenah anak yg sgt sukar tido lena.. ho3x..

    tips nie x elok utk yg blm kawen yeh!.. kan x pepasal dorg teruje lak..hu3x..

    ReplyDelete
  3. lain mcm je ieda ari ni..he..he..bagi info baik punya.

    ReplyDelete
  4. oh yeahh..khas utk org da kawen nie..bdk2 xleh..wahahhaha

    ReplyDelete
  5. ni yang kena kawen cepat, tul x kak? hahaha

    ReplyDelete
  6. hehe..setuju2x..setuju saje... :p

    ReplyDelete
  7. ieda jgn lah laki i bace..entry ni..wakakaka..kalu tdk....susah i nak MC wakakaka

    ReplyDelete
  8. bg yg dh nikah, aktiviti ini boleh tambah byk pahala...oh..hohoho!

    ReplyDelete
  9. amboi...

    mmg ade betul pun... xsalah.. yang salah adalah buat seks secara salah di sisi agama he.23x

    Regard,
    BroFramestone Blog
    @ Sudi-sudikan melawati BroFramestone In D' House

    ReplyDelete
  10. patut la ramai remaja yg melakukan seks before kahwin selain tidak boleh mengawal nafsu mereka yg kian menjadi-jadi tapi perbuatan tersebut tetap berdosa dan boleh dikategorikan sbg zina kerana melakukan seks before kahwin...

    ReplyDelete
  11. info utk org yg dah berumahtangga..heee3333

    ReplyDelete
  12. hmm .. doin sex every day lah ..
    good to health gak kan ..
    hehe...
    thanx for the info..

    ReplyDelete
  13. salam perkenalan, tuan rumah, nak mintak permission, leh share info ni tak?

    ReplyDelete
  14. good info ne kak bile da kawen nanti..heee~tq for sharing ;)

    ReplyDelete
  15. god info nie....boleh singgah selalu kat sini?

    ReplyDelete
  16. benda sedap.. memang la..
    hehe

    ReplyDelete
  17. ERM PENAT BUAT SEKS NI.HILANG VITAMIN,HEHEHE

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana ketip-ketip jari korang kat sini untuk komen, jap lagi komen lagi eh..ada lagi..ada..betoi..wa talak tipuu wooo..hahahah!

Optimized using automated SEO Tools by MY SEO Tool.
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio 2014