Monday, 22 March 2010

CHEESE CAKE....I LIKE! :)


Aku lupa nak buat entry cheese cake ni, ni atas permintaan biras baik ku, Kak Sha. Sorry lewat lapor resipi, hahahah!! Aku dah lama tak masak cake, aiyokk...! Tapi masih ingat lagi, mana leh lupa punya sebab 3 tahun menuntut ilmu hitam selok belok dapur, miahahaha!!



Ok, ni Bake Cheese Cake, Chill Cheese Cake lebih kurang sama jugak, yang lain-lain cam American Cheese Cake, Blueberry Cheese Cake kekdah basic semua saja, so jangan risau sebab yang pasti Cheese Cake pasti menjadi, cewah...cewah...cam kompom je aku, kalo tak jadi korang tampo aku, hahahah!! Kalo rasa nak tuko nama cam Mek Salmah Dari Scotland Cheese Cake pon boleh, takde masalah, huhuh!!



Ingredient:
Method:
  1. Pukul cream cheese dan gula sehingga sebati.
  2. Masukkan telur satu per satu.
  3. Dah agak-agak cun, masukkan whiping cream, kacau...
  4. Masuk dalam acuan, bakar selama 30 min / 160 darjah celcius, darjah 5 4 3 2 pon boleh, hehehe!!
  5. Siap! :)


Senang je kan! :) Ade setengah Cheese Cake ada base (tapak bawah tu...) Ada yang base buat dari biskut marie atau oreo. Kalau nak buat camtu, just hancurkan biskut tersebut, kemudian gaulkan dengan butter yang telah dicairkan, nak lagi sedap tambah desicated coconut (kelapa kering dalam tin). Butter yang dicairkan jangan terlampau banyak, sebab akan mengakibatkan base keras, patah gigi orang makan, heheheh!



Ada juga sesetengah Cheese Cake yang dibakar bersama air disekeliling. Itu untuk menjaga kelembapan cake, so aku try buat tak letak air disekeliling, ok! Cake masih menjadi, cuma kita kena selalu pantau, supaya cake tak merekah dan masak didalamnya.




Kalau nak rasa masam-masam sedikit untuk Cheese cake, sila perah sedikit lemon kedalam adunan. Rasa masam lemon ni pon bagus juga sebab ia akan potong sedikit rasa muak terhadap cheese, tapi yang pasti aku lebih suka Cheese Cake biasa tanpa apa2 tambahan seperti, blueberry atau oreo atau lemon :)



Selamat mencuba :)




Psssttt....senang hati membaca entry Hajar masak lauk asam pedas menjadi, huhuhu! :)





Optimized using automated SEO Tools by MY SEO Tool.
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio 2014