Thursday, 5 May 2011

"Ubat Ini Akan Merubah Warna Air Kencing Anda"

 Semalam lepas lunch aku terkedek-kedek pergi klinik dekat dengan opis ni, sebab nak buat checkup baby. Sebenarnya aku dah terlewat 3 minggu dari tarikh mengechek, heheheh, makanya dengan hati yang tabah, pergilah aku ke klinik berdekatan, laki aku kat umah dah bising kot aku lewat pergi checkup. Setelah membohong sunat pada bos, lepaslah keluar kejap kan.



 Ok, dah pergi, amik nombor, pastu buat kencing dalam botol, pastu check darah pastu masuk bilik lagi satu jumpe nurse comei sikit lah. Haa...dia pon pung pang pung pang bagi nasihat pemakanan, minum susu, pastu tanya ade ape2 masalah atau demam. Nan ado, sakit tekak aje, pastu dia pon bagi ubat sebeban untuk makan. Banyak weh...dah la aku takut makan ubat, hahahahahaa! kalo dulu nak makan ubat kene sampai 3-4 orang pegang kaki tangan aku untuk makan ubat, macam ospital giler pulak bunyi nyer , ceh kuang hasem korang, cit!




ubat kecik-cecik kuning tu adalah asid folic untuk mengelakkan bayi cacat, yang oren tu vitamin C, dan ubat kaler coklat macam smarties tu adalah ubat tambah darah. Ubat tambah darah tu kan, kat luar pek dia tulis, "Ubat Ini Akan Merubah Warna Air Kencing Anda" aku rasa cam seram je weh, kang kuar kaler biru air laut tak pon pelangi paddelpop tu mau sentap sensorang dalam bilik air nanti :)



Pastu aku pon balik ke opis seperti sediakala, hahahaha! Eh, Khamis depan kene pergi lagi sebab nak scan baby, yaahhh! :) Ingat nak beli mesin scan baby, leh hari-hari aku scan sendiri tengok baby aku, heheheheh! :)

16 comments:

  1. Klu air kencing yu jadi wane pelangi paddelpop tue, relaks..jgn labah2. masuk dlm cawan..pastue simpan dlm peti ais.nanti dah beku senang.siap dah ais krim paddelpop buatan sendiri.veri ezi.hahaha.

    jemput terjah new entry

    1) (>.<) Selamat Tinggal (>.<)

    2) (>.<) Sampai Hati Yu Tinggalkan Ai (>.<)

    ReplyDelete
  2. peknen jugak ke ieda? dah bape bulan?

    ReplyDelete
  3. kalo leh jadi cam pedelpop...bak sini sebijik ubat tu kak..

    ReplyDelete
  4. jaga diri semasa mengandung..

    ReplyDelete
  5. wahh sis..eksiated mcm nak dpt baby sulung je..heehe..sabo2..pasni leh tgk hari2..dpt la amanda kwn..hope kali nie boy..hehehe..kan?

    ReplyDelete
  6. color paddle pop tu yg tak tahan eida.. ahahhaha..

    ReplyDelete
  7. Hmm..pelik juga selama isteri mengandung tidak pernah dapat ubat yang bertulis akan merubah warna air kencing.

    Kalau ada masalah air kencing kotor boleh minum air barli akan menjernih kembali air kencing

    ReplyDelete
  8. salam akak...

    lama xkomen kat sini..bila tgk ubat2 tu, dulu pun wife saya mcm tu la. byk ubat kene ambik utk pastikan baby ok masa dlm kandungan.

    ReplyDelete
  9. haa...kalo ko teringin baby boy sila tgok gambo anak aku tiap² hari..insyAllah aku x jamin dpt boy ke x...wakakakaka...

    Sabun bin Buih

    ReplyDelete
  10. tahniah2. xtau pun.. dah lama mana kandungan.. hope semua ok.. masa g klinik kt tmpat saya, tak de vit c tu.. 2 yg lain tu de, tapi kdg2 dpt folic acid jer.. yg iron tu de sikit berubah, so byk minum air masak ye.. hihi.. tahniah sekali lagi..

    ReplyDelete
  11. hee~ akak belum start checkup lagi, mls g awal2, bior lmbt sket..ngee..ubat pun tak ambik lg..hu~

    ReplyDelete
  12. takut mkn ubat? kalo nk sng, amek obimin je..kena telan sebiji je sehari..xpayahlah telan 3-4biji..hehe..mcm2 kaler plak ubat tu..

    ReplyDelete
  13. huhu banyaknya mek... tertelan ke tu?

    ReplyDelete
  14. owhh u preggy ehhh..congratulation! perghhh boleh merubah air kencing tu takut mehhh...huhuhuhuh betul3x kang jadi color padalpop susahhh...congratulations!!

    ReplyDelete
  15. sayammm...makan obimin je
    satu pil tu merangkumi semua yg ieda makan tu tau...warne pink besau pil nye...tanya kat klinik derang tau:)

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana ketip-ketip jari korang kat sini untuk komen, jap lagi komen lagi eh..ada lagi..ada..betoi..wa talak tipuu wooo..hahahah!

Optimized using automated SEO Tools by MY SEO Tool.
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio 2014