Wednesday, 6 January 2010

PERIBAHASA MODEN

Peribahasa Modern


Peribahasa: Lembu punya susu, Nestle dapat nama.

Maknanya: Macam mana keras bekerja pun, macam mana nya canggih idea kita

pun, last last, boss jugak yang dapat nama. Apakan tidak, kat dalam
management meeting, mana kita tau apa yang boss khabarkan kat ketua boss.



Peribahasa: Melepaskan batuk didalam lift.

Maknanya: Helo! Kalau nak lepaskan penyakit atau kuman tu carilah tempat
yang sesuai! Jangan lah tempat awan yang ter-enclosed. Besar nya hamlau!



Peribahasa:
Seperti anjing jantan dgn anjing betina.


Maknanya: Dua orang yg pantang bertemu...asek nak beromen aje.



Peribahasa:Sepandai-pandai tupai melompat, tak pernah masok ke sukan
Olimpik jua.

Maknanya: Jangan macam bagus....pasal yg macam bagus tu selalunya tak
bagus.



Peribahasa: Biar putih tulang jangan kuning gigi.

Maknanya: Macam mana nya hensem ke, macho ke, hero ke, kalau gigi tu tak
jaga, kuning-berkarat, jangan lah eksen kental nak tackle pompan.
Geli-geman di buat nya.



Peribahasa: Kalau tidak ader angin masakan satu LRT boleh bau busuk?

Maknanya: Ada orang kentotlah tu...



Peribahasa: Seperti kacang luperkan mamak kacang putih .

Maknanya: Orang yg tak sedar diri....tak kenang jasa baik orang yg
muler-muler memfofularkan dia.



Peribahasa: Ader udang di sebalik udang lain

Maknanya: Jgn sangka yg duduk sorang kat tempat sunyi tu sorang....check
betul-betul, mesti ader sorang lagi kat bawah ke....kat tengah ke...tengah
baring ke.




Peribahasa: Biar mati anak jgn mati pucuk

Maknanya: Kalau dah mati pucuk camner nak dapat anak......bro!!!!

Peribahasa: Sudah jatuh ditimpa piano <-- Klassik sey!

Maknanya: Nasib malang yg tak agak-agak.


Optimized using automated SEO Tools by MY SEO Tool.
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio 2014