Saturday, 16 January 2010

ALAHAI....GULAI DAUN KESUM!

RAJIN YANG TAK SEMENGGAH ARI HARI NI, HAHAHHA!!! LAME DAH AKU TAK MASAK, SERIUS AKU ASIK DOK TRINGAT KAT GULAI DAUN KESUM SEJAK HARI RABU RITU.

GULAI DAUN KESUM?? GULAI PE TU?? BUKAN MAKCIK KALSUM EK..NO..NO..NO..
GULAI DAUN KESUM TUH ASAM PEDAS LAH! SETENGAH ORANG JOHOR PANGGIL ASAM PEDAS NI GULAI DAUN KESUM. PAGI2 DAH AKU KUAR KAN AYAM & BAHAN2, PASTU AKU TDO LIK, HAHAHAH!!! KUL 10PAGI TADI BARU START MASAK, HEHEHEH!!!
AKU TAK BUAT ASAM PEDAS IKAN PARI, AKU TUKO KE AYAM SEBAB AKU SUKER AYAM! EHEHEHE!!!



NI LAH DIA ASAM PEDAS AYAM AKU!! :) GILER KEMBANG [oO] AKU SKANG MENUNJUK ;P


SORRY BLUR SKIT EK, ADER SESAPE NAK SEDEKAH KAN AKU DSLR?? AKU TRIMA NGAN TAPAK TANGAN YG TERBUKA, HEHEHE!! :)


NI AKU NAK SHARE RESIPE NGAN KORANG :) UNTUK 2-3 ORANG MAKAN


BAHAN-BAHAN:

SELABU BAWANG MERAH

3 ULAS BAWANG PUTIH


HALIA SEBESAR IBU JARI (DIKETUK)

SEBATANG SERAI (HUJUNG DIKETUK)

TERUNG


DAUN KESUM

CILI KERING SEGENGGAM (DI BUANG BIJI DAN RENDAM DENGAN AIR PANAS)

CARA-CARANYA :

  • BLEND BAWANG MERAH, BAWANG PUTIH DAN CILI KERING.
  • PANASKAN MINYAK, THEN MASUKKAN BAHAN2 YANG DAH BLEND TU + SERAI + HALIA..... TUNGGU NAIK MINYAK SKIT TRUS MASUKKAN AIR ASAM JAWA, NAME PON ASAM PEDAS, SO KENE LE ADE MASAM2 KAN... :)
  • MASUKKAN AYAM/IKAN PARI, TERUNG DAN DAUN KESUM. TUNGGU LAH SEHINGGA MENGGELEGAK DAN AYAM/IKAN TU MASAK.
  • SEASONING, SIAP!! :)
SONANG AJO! KO, KO, DAN KO YANG LELAKI PON BLEH MASAK KAN! :)

TAMBAHAN:
  • KALAU NAK LEBIH PEDAS, PILIH LAH CILI KERING YANG JENIS KEREKOT ;p
  • KALAU DAUN KESUM TAKDE PON TAKPE COZ DAUN KESUM TU LEBIH MEWANGIKAN MASAKAN :)
  • TERUNG JUGA BOLEH DIGANTIKAN DENGAN TOMATO @ BENDI

GTG! :)

psssttt....aku tak penah buat entri masakan sejak berblogging setahun lebih, huahuahu!!! [oO]

Optimized using automated SEO Tools by MY SEO Tool.
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio 2014