RAJIN YANG TAK SEMENGGAH ARI HARI NI, HAHAHHA!!! LAME DAH AKU TAK MASAK, SERIUS AKU ASIK DOK TRINGAT KAT GULAI DAUN KESUM SEJAK HARI RABU RITU.
GULAI DAUN KESUM?? GULAI PE TU?? BUKAN MAKCIK KALSUM EK..NO..NO..NO..
GULAI DAUN KESUM TUH ASAM PEDAS LAH! SETENGAH ORANG JOHOR PANGGIL ASAM PEDAS NI GULAI DAUN KESUM. PAGI2 DAH AKU KUAR KAN AYAM & BAHAN2, PASTU AKU TDO LIK, HAHAHAH!!! KUL 10PAGI TADI BARU START MASAK, HEHEHEH!!!
AKU TAK BUAT ASAM PEDAS IKAN PARI, AKU TUKO KE AYAM SEBAB AKU SUKER AYAM! EHEHEHE!!!
GULAI DAUN KESUM?? GULAI PE TU?? BUKAN MAKCIK KALSUM EK..NO..NO..NO..
GULAI DAUN KESUM TUH ASAM PEDAS LAH! SETENGAH ORANG JOHOR PANGGIL ASAM PEDAS NI GULAI DAUN KESUM. PAGI2 DAH AKU KUAR KAN AYAM & BAHAN2, PASTU AKU TDO LIK, HAHAHAH!!! KUL 10PAGI TADI BARU START MASAK, HEHEHEH!!!
AKU TAK BUAT ASAM PEDAS IKAN PARI, AKU TUKO KE AYAM SEBAB AKU SUKER AYAM! EHEHEHE!!!
NI LAH DIA ASAM PEDAS AYAM AKU!! :) GILER KEMBANG [oO] AKU SKANG MENUNJUK ;P
NI AKU NAK SHARE RESIPE NGAN KORANG :) UNTUK 2-3 ORANG MAKAN
BAHAN-BAHAN:







CARA-CARANYA :
- BLEND BAWANG MERAH, BAWANG PUTIH DAN CILI KERING.
- PANASKAN MINYAK, THEN MASUKKAN BAHAN2 YANG DAH BLEND TU + SERAI + HALIA..... TUNGGU NAIK MINYAK SKIT TRUS MASUKKAN AIR ASAM JAWA, NAME PON ASAM PEDAS, SO KENE LE ADE MASAM2 KAN... :)
- MASUKKAN AYAM/IKAN PARI, TERUNG DAN DAUN KESUM. TUNGGU LAH SEHINGGA MENGGELEGAK DAN AYAM/IKAN TU MASAK.
- SEASONING, SIAP!! :)
SONANG AJO! KO, KO, DAN KO YANG LELAKI PON BLEH MASAK KAN! :)
TAMBAHAN:
- KALAU NAK LEBIH PEDAS, PILIH LAH CILI KERING YANG JENIS KEREKOT ;p
- KALAU DAUN KESUM TAKDE PON TAKPE COZ DAUN KESUM TU LEBIH MEWANGIKAN MASAKAN :)
- TERUNG JUGA BOLEH DIGANTIKAN DENGAN TOMATO @ BENDI
GTG! :)
psssttt....aku tak penah buat entri masakan sejak berblogging setahun lebih, huahuahu!!! [oO]
em... sedap2... suka terung...
ReplyDeletebest3x..leh cuba nnt..hehe
ReplyDeletesedapnye..o..sama mcm asam pedas ek.
ReplyDeleteorg johor mmg femes gulai daun kesum ni kan..tp kan, dok try berkali2 sllu tak menjadi cam masakan mertua ku..huhu..cek abe suh cuba n cuba lagi..taktau mana yg tak kenanya, selalunya tak pekat cam MIL buat ler..
ReplyDeletepepun syabas eida!! atas resepi pertama tuk blogmu ini..hehe..
best nih.. kena cube..
ReplyDeletehajar mmg sker makan masam2 ni... cam asam pedas, tom yam & yang masam2 la... leh cuba try resepi ieda ni... mesti terangkatkan...
ReplyDeletetak pe nanti leh try lagi...mana tau len kali lagi sedap pulak...
ReplyDeletewah dah menjadi asam pedas ko kan..delicious jerk..yummy..yummy...
ReplyDeleteasam pedas kat penang kuah cair...ditambah lg dgn asam keping...he3333
ReplyDelete