Wednesday, 9 February 2011

ASAL USUL ELEKTRIK

Ahbang bukan piala Thomas Dalam Kenangan :)




Orang Melayu dikatakan mengambil perkataan ELEKTRIK daripada perkataan Inggeris yang juga ELECTRIC. Tetapi yang sebenarnya, ELECTRIC itu diambil dari perkataan Melayu campur Inggeris.



Ceritanya... . Pada suatu masa dulu selepas setahun Thomas Edison mencipta lampu, saintis tidak pernah terfikir memberi nama kuasa yang menyebabkan lampu itu hidup. Jadi, entah macam mana semasa lampu mula-mula hendak diperkenalkan di Tanah Melayu, ada seorang Melayu yang bernama Kulup Kalimantang mati-mati tidak percaya pada hasil ciptaan Thomas Edison itu. Semasa demonstrasi diadakan oleh Thomas di Tanah Melayu untuk memperkenalkan lampu itu, Kulup Kalimantang pun berkata dengan kuat.



"Ele..trick aje tu... ele..trick aje... ele trick!". ( Bermaksud tipu )



Thomas Edison berfikir Kulup berkata begitu kerana mengatakan lampu menyala disebabkan oleh kuasa "ele..trick" . Jadi digunakanlah perkataan "ELE..TRICK" yang dieja ELECTRIC mengikut ejaan orang putih. Sebagai mengingati jasa Kulup Kalimantang menamakan kuasa ELECTRIC itu, maka diciptalah sejenis lampu panjang yang dinamakan lampu kalimantang

19 comments:

  1. Rasa nk tergelak plak bila baca entry..haha

    ReplyDelete
  2. hahah kelakar. best lawak ni :D

    ReplyDelete
  3. AHAHHHH betul betul kita patut masukkan cerita ni dalam hari ini dalam sejarah di LONDON
    GAMBAR APA NI

    ReplyDelete
  4. ecehhhh .. time kasih cikuuuuu :)

    ReplyDelete
  5. haha!!! mandaiiiii jer dia ni ..

    ReplyDelete
  6. salam..
    tak patut..
    si kulup punya
    angkara rupanya
    ha ha..

    ReplyDelete
  7. ele.......trick la tu!kan?kan?hehe

    ReplyDelete
  8. Jahanam-jahanam kerana merosakkan fakta sejarah. :-)

    ReplyDelete
  9. aku rasa2 macam dah pernah baca "ELE.. TRICK" punya cerita dalam majalah gila2 suatu masa yang lama dahulu...

    ReplyDelete
  10. Sungguh menjadi itu 'trick '..

    ReplyDelete
  11. kah kah kah..sukar nk percaya..ekekek:D

    ReplyDelete
  12. Rupa2nya perkataan 'Trick' ni adlh perkataan bahasa Melayu..huhhh..

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana ketip-ketip jari korang kat sini untuk komen, jap lagi komen lagi eh..ada lagi..ada..betoi..wa talak tipuu wooo..hahahah!

Optimized using automated SEO Tools by MY SEO Tool.
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio 2014