Monday, 6 September 2010

TIPS SOLEKAN SIMPLE DI PAGI RAYA


Tinggal beberapa hari je nak rayakan, semalam aku tak buat ape sangat. Pukul 12.30tengah hari Amanda tido, time tu lah aku mula geletek google. Saje main geletek aku nak cari solekan yang sesuai di pagi raya, hakhakahk!!!! Gedikssss kah aku? Takpe sesekali, huahuahua!!!


Dalam aku meng'google' aku jumpe pulak blog Puteri Mona yang ada bagi tips sikit berkaitan dengan solekan yang simple dan minimal di pagi raya. Eh, serius menarik kooo!!! Puteri Mona ni gak ada buat pakej perkahwinan, so kalo kengkorang berminat bebeno nak kawin pas raya ni, jengah le blog dia yeee :)

________________________________________________________________

SOLEKAN MINIMAL DI PAGI RAYA

by Puteri Mona Roziana


APA PERLU ADA DALAM SOLEKAN PADA HARI RAYA?
BASIC! Compact powder, eyeshadow, eyeliner, maskara, blusher and gloss.




WHAT ABOUT LIPSTICK?
Pu3 suggest u'ols kenakan warna soft pink or pink. Pu3 sendiri gemar mengenakan warna pink pucat sb natural. Bersederhana sudah memadai.





ADAKAH SHADING PERLU DIAPLIKASIKAN DALAM SOLEKAN INI?
Teknik shading hanya perlu untuk sesi fotografi atau menghadiri majlis rasmi. Bagi pu3 blusher juga boleh dianggap seperti shading kerana ia juga boleh membentuk muka.





ADAKAH BULU MATA PALSU PERLU UNTUK SOLEKAN HARI RAYA?
Terpulang kepada individu, tidak salah untuk mengenakan bulu mata palsu tetapi sekiranya nak pakai pilih bulu mata yang halus agar tidak menampakkan seperti u'ol mengenakan bulu mata and tidak overlook sangat.





SELAIN DARIPADA MENGENAKAN BULU MATA PALSU, APA YANG DIPERLUKAN UNTUK MENYERLAHKAN PENAMPILAN?
Sudah semestinya MASKARA, sapuan maskara ke setiap helaian bulu mata dapat memberi impak pada bahagian mata u'ols. Cara sapuan yang paling berkesan agar bulu mata lebih melentik adalah teknik Z, sapukan ke bulu mata dengan membentukkan Z.






WARNA PEMBAYANG MATA YANG SESUAI DAN SELAMAT DIGUNAKAN?
u'ols perlu ingat solekan sempena hari raya aidilfitri ini perlu ringkas. Untuk itu, pu3 sarankan anda mengenakan warn-warna yang lembut atau warna tanah dan medium color. Contohnya color brown and gold, warnanya yang lembut seakan2 warna kulit dan ada sedikit shinning
lebih menyerlahkan penampilan u'ols.






ADAKAH PEMAKAIAN BEDAK ASAS PENTING UNTUK SOLEKAN HARI RAYA NANTI?
YES!!! sangat penting!! kerana ia mengelakkan muka u'ols berminyak atau berkilat.Untuk menghasilkan solekan yang flawless sapukan rata pada permukaan muka. Jika kulit anda bermasalah seperti berjerawat dan kemerah-merahan u'ols mmg perlukan bedak asas!


_________________________________________________________________________________


Dan masa aku google gak, jumpe satu laman web ni, ape ntah namanya aku pon tak ingat tapi kat sini dia ada ajar solekan yang paling cepat nak mamposs iaitu dalam masa 2 minit. Boleh kome-kome try ek, hikhikhik! :)


























Optimized using automated SEO Tools by MY SEO Tool.
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio 2014