Tuesday, 25 May 2010

HAID TIDAK TERATUR PUNCA SAKIT JANTUNG


Tadi melawat ke blog R10 dan terbaca mengenai "Haid Tidak Teratur Punca Sakit Jantung". Sangat menyeramkan jika betul. Ada sesetengah wanita yang memang perjalanan haid nya kurang teratur, ada yang kata mungkin hormon, ada pula yang kata mungkin stress. Macam-macam andaian tapi kalau nak pasti pergi tanya doktor masing-masing.


Meh aku nak selitkan apa yang aku baca tadi.


"NEW YORK - Wanita yang mengalami kitaran haid tidak teratur mempunyai risiko tinggi untuk menghidap penyakit jantung, menurut satu kajian terbaru.

Kajian selama 10 tahun yang melibatkan 23,000 wanita Belanda berusia 50-an itu mendapati wanita dengan kitaran haid tidak teratur mempunyai 28 peratus lebih risiko menghidap penyakit jantung.

Kajian itu juga mendapati wanita yang mengalami kitaran haid tetap yang lebih panjang atau lebih pendek daripada kitaran normal tidak berhadapan dengan risiko berkenaan.

Bagaimanapun, majoriti wanita yang mengalami kitaran haid tidak teratur tidak mendapat penyakit jantung semasa tempoh kajian.

Seramai 150 daripada 4,000 wanita yang melaporkan kitaran haid tidak teratur disahkan menghidap penyakit jantung sepanjang tempoh kajian.

Sebab utama yang mengaitkan kitaran haid tidak teratur dengan penyakit jantung masih belum dikenal pasti."Ini adalah kajian terbaru tapi sebab utama yang mengaitkan kitaran haid tidak teratur dengan penyakit jantung masih belum dikenal pasti, so sama-samalah kita menunggu laporan yang seterusnya wahai kaum wanita kawan-kawan ku.


p/s: kawan aku buat kajian sendiri, lelaki hodoh memang perangai buruk! Aku kata, takde benda lain ke ko nak kaji??? Pangggggg!!!!
Optimized using automated SEO Tools by MY SEO Tool.
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio 2014