Tuesday, 25 May 2010

HAID TIDAK TERATUR PUNCA SAKIT JANTUNG


Tadi melawat ke blog R10 dan terbaca mengenai "Haid Tidak Teratur Punca Sakit Jantung". Sangat menyeramkan jika betul. Ada sesetengah wanita yang memang perjalanan haid nya kurang teratur, ada yang kata mungkin hormon, ada pula yang kata mungkin stress. Macam-macam andaian tapi kalau nak pasti pergi tanya doktor masing-masing.


Meh aku nak selitkan apa yang aku baca tadi.


"NEW YORK - Wanita yang mengalami kitaran haid tidak teratur mempunyai risiko tinggi untuk menghidap penyakit jantung, menurut satu kajian terbaru.

Kajian selama 10 tahun yang melibatkan 23,000 wanita Belanda berusia 50-an itu mendapati wanita dengan kitaran haid tidak teratur mempunyai 28 peratus lebih risiko menghidap penyakit jantung.

Kajian itu juga mendapati wanita yang mengalami kitaran haid tetap yang lebih panjang atau lebih pendek daripada kitaran normal tidak berhadapan dengan risiko berkenaan.

Bagaimanapun, majoriti wanita yang mengalami kitaran haid tidak teratur tidak mendapat penyakit jantung semasa tempoh kajian.

Seramai 150 daripada 4,000 wanita yang melaporkan kitaran haid tidak teratur disahkan menghidap penyakit jantung sepanjang tempoh kajian.

Sebab utama yang mengaitkan kitaran haid tidak teratur dengan penyakit jantung masih belum dikenal pasti."



Ini adalah kajian terbaru tapi sebab utama yang mengaitkan kitaran haid tidak teratur dengan penyakit jantung masih belum dikenal pasti, so sama-samalah kita menunggu laporan yang seterusnya wahai kaum wanita kawan-kawan ku.


p/s: kawan aku buat kajian sendiri, lelaki hodoh memang perangai buruk! Aku kata, takde benda lain ke ko nak kaji??? Pangggggg!!!!

44 comments:

  1. ha sudah. sib baik 28% je. sib baik gak haid aku tepat je tetiap bln. kalo lambat tu kompom ngandung. hehe

    ReplyDelete
  2. heheheheh.. tapi macam macam punca haid tak teratur ni kan.. perubahan hormon la... tapi kalau jadi punca sakit jantung.. risau gak...

    ReplyDelete
  3. laki hodoh mmg perangai buruk sbb dia nak tarik perhatian orang kat dia...ni kajian aku pulak...hehee

    ReplyDelete
  4. lelaki hensem pun perangai hodoh....! sebab depa bajet depa hensem...

    hehhhehehe

    ReplyDelete
  5. yeke kak? saya haid tak teratur. :(

    ReplyDelete
  6. nuffnang lambat increase kalau ada iklan lain di page awak.....

    :) oit! dah join page facebook Blogger's Malaysia?

    ReplyDelete
  7. owh.. sangat bahaya ni!!! macam2 betul kan? haid pun ade sangkut paut ngn jantung tau..

    ReplyDelete
  8. seram-seram, naseb baik lelaki, miahaha :D

    ReplyDelete
  9. owh..

    ni pun leh jadi punca ye ieda.. huhu

    ReplyDelete
  10. heh?? ye ke da?? nasib baik aku ni ok jek, tuh yg kuar 3 tuh...

    ReplyDelete
  11. bahaya tu..alhamdulillah dia mai tiap2 bulan tapi beringat juga.. ^_^

    ReplyDelete
  12. Orang lelaki boleh komen ke tentang ini?..

    ReplyDelete
  13. SAYA NE PON KADANG2 HAID XTERATUR X..RISO JEK KALO LMBT TUH..HEHEH KENE BERHATI2...

    jom lepak kat belog Mama_auni..
    TAK PERASAN SUDAH 9 BULAN

    ReplyDelete
  14. Nasib baik tak sakit jantung, sebab takde haid kot... hehehehe... Salam singgah.... dan salam pengenalan... :) :) :)

    ReplyDelete
  15. hai ieda.....saya baru datang period selepas 6 bulan tak period....
    ok jer....
    orang laki2 lagi tak period seumur hidup diowang.....sakit jantung gak....betul tak...huehuehuehue

    ReplyDelete
  16. ooo ye ke camtu...kena cari maklumat ni...

    ReplyDelete
  17. bahaya jugak rupanye punca sakit jantung...agaknye kita selalu memikirkan sgt..pasal haid ni..sampai effect ke jantung ye...

    ReplyDelete
  18. oh...laki hensem perangai hensem ler yer...hahahaaha

    ReplyDelete
  19. oh gitu pulak kesannya ya..kena berhati-hati dan pastikan perjalanan jadi normal le ni

    ReplyDelete
  20. @..nOj..

    wakakaka!! kak noj jgn bikin gempak, hehehe! :)

    ReplyDelete
  21. @Kancilbiru wakakakak!! kajian seorang wanita! :)

    ReplyDelete
  22. @✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ hahahhaa!! lelaki bajet ensem memang poyoosss! :)

    ReplyDelete
  23. @Eciz

    relax dik...tunggu berita seterusnya, baru kajian awal k :)

    ReplyDelete
  24. @Dakjaat

    tak pe, lama2 jadi bukit hehehe!! yup! aku dah join dah :)

    ReplyDelete
  25. @chugie tu arr...cam seram je tapi ni baru kajian awal

    ReplyDelete
  26. @Encik Tikus amboi..lelaki byk sakit lain, hahahha! :)

    ReplyDelete
  27. @Kniedaz tu la..kadang pemakan pon kena jaga kan :)

    ReplyDelete
  28. @ChiLaBaey's

    ahahaha!! org laki byk enyakit lain tau, hehehe!! salam kenal ya :)

    ReplyDelete
  29. @Dila Abdul Rahman hahhah!! lelaki dan perempuan lain, mungkin sakit jantung sebab terlebih merokok, ekekeke!! :)

    ReplyDelete
  30. @rizputra7 riz hensem ke?? opsss!! hahhaha :)

    ReplyDelete
  31. @etomyam aiyak, bergantung pada hormon juga, rasanya jgn terlalu stress memikirkan sesuatu :)

    ReplyDelete
  32. Memang ada kajian yg membenarkan dakwaan ini,saya pernah terbaca di akhbar The Star.Kalau x silap ingatan saya, bila wanita haid, mrk akan buang mineral iron bersama darah kotor tu, iron pula bila bertindak dgn oksigen akan menghasilkan pembakaran yg kemudian akan menyebabkan lemak terlekat pada salur darah ke jantung. Saintis yg mengkaji hal ini akhirnya mengatakan mungkin ini yg menyebabkan mengapa lelaki plg ramai sakit jantung, krn lelaki takde haid, jd iron wujud berlebihan dlm badan. Hal ini mungkin sama bagi wanita yg haidnya jarang2. Allahua`lam

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana ketip-ketip jari korang kat sini untuk komen, jap lagi komen lagi eh..ada lagi..ada..betoi..wa talak tipuu wooo..hahahah!

Optimized using automated SEO Tools by MY SEO Tool.
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio 2014