Tuesday, 18 May 2010

TUTORIAL : REPLY TO COMMENT



Petang yang hujan lebat ni, tambah tengah layan cokodok panas-panas, perghhh...meh aku nak tunjukkan cara buat "Reply to Comment" untuk blogspot. Semalam malam aku dah balas komeng-komeng koreng, hehehe!! Pada aku ok jugaklah cuma hati aku still pada pop-up, uhuhuhuh!!! Tapi cikmin cakap dia punya boleh buat pop up untuk camni, try korang tanya cikmin pulak, huhuhu! :)


Memula macam biasa korang masuk ke Dashboard --> Layout --> Edit HTML.


Pastu tick/tanda pada "Expend Widget Templates"


Kemudian copy code dibawah ini.



Sekarang cari code dibawah ni pula. (Guna CTRL +F untuk senang cari) Bila dah jumpe, pastekan code yang copy tadi bawah code ini.

Lepas paste, korang akan nampak perkataan " BLOG ID ANDA". Pada perkataan ini, gantikan dengan BLOG ID korang sendiri. Camne nak cari Blog ID?


Yang bergaris macam nak tak nak tu lah blog id, heheheh! :)


Save! Siap!!! Yeahhh!!! :)

* Mari ramai-ramai ucapkan terima kasih pada Sue, sebab aku belajar pada dia, hehehe!! Dan aku sarankan korang terus ke blog dia, sebab dekat sana lebih banyak tutorial :)

* Tutorial ini hanya akan menjadi kalau comment anda embedded below post. Kalau pakai pop-up memang tak menjadi. So itulah kelemahannya. Kalau sesiapa ada yang tau boleh reply commet ngan still pop-up window, bagi tau aku, aku pon nak tukar, hahahhaa!! :)


p/s : rindu pop-up, uhuhuhuh! :)

27 comments:

  1. aku pun dah buat pada belog.senang laa nak reply lepas ni tapi yang tak syok, dia tak duduk kat tempat orang tu komen.

    ReplyDelete
  2. lepas tu nak buat apa? paste je eh?

    ReplyDelete
  3. lepaih carik code tu nk wat apa lagi? cepat le wei tunjukkan :P

    ReplyDelete
  4. dulu pernah terai mcm ni..
    tp tak jadi...
    saya sedeh....

    ReplyDelete
  5. yeay! akhirnye dpt gak cara2nye.. tapi belum pasti nak guna atau tak lah.. sbb x leh by pop-up window kan?

    ReplyDelete
  6. Kalau x jumpe code ni camne ye?

    ReplyDelete
  7. boleh laa nanti try buat.. bagi rajin jawab komen kawan2.. hehehe

    ReplyDelete
  8. alahai.. cam teringin gak nk buat camni, tp xde utk pop-up lak..

    nti klu ade yg utk pop-up punya roger2 gak ea.. hee =)

    ReplyDelete
  9. aiz buat tak jadi... T___T

    ReplyDelete
  10. Thanx untuk info nih...nak kena try buat nih =)

    ReplyDelete
  11. tq tq...boleh di aplikasikan...:)

    ReplyDelete
  12. cikmin punya boleh pop up tau ieda.. :) bila klik tajuk entri baru boleh nampak ikon reply tu..

    ReplyDelete
  13. wahh..

    maceeeeeeeeeeeeeeeeeeehhhhhh ida.. :)

    ReplyDelete
  14. @e.l.i.s.s.m.i.e haaa... tula pasal lagi 1 dia tak pop up window kan

    ReplyDelete
  15. @Kancilbiru eheheh sory terpublish, tak abis ilmu nak menurun tadi ;p

    ReplyDelete
  16. @A.I
    wakakaka! kak ai sory beb terpublish, ni dah siap, leh tgk k :)

    ReplyDelete
  17. @chugie haa.. pop up tak leh tu yang kureng skit benda ni

    ReplyDelete
  18. @kasih suci

    mesti jumpe, guna CTRL+F untuk senang cari k :)

    ReplyDelete
  19. @ASaDa RyutaRo ececece :) k, kalau akak jumpe yg pop up, akak roger ko :)

    ReplyDelete
  20. @AiZ
    pop u takleh aiz, kena setting dulu, cuba lagi :)

    ReplyDelete
  21. @Ibu faheem haaa...cikmin cepat la buat tutorial, ieda nak yg pop up, oh pop up ku! hehehe :)

    ReplyDelete
  22. TENKIU..
    infO yang sangat berguna..
    saya pun guna pOp-up punye..
    huhuhu

    ReplyDelete
  23. –éHola!

    Que frase... Fenomenal
    [url=http://eru1.myftp.biz/]DingoDogg[/url]

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana ketip-ketip jari korang kat sini untuk komen, jap lagi komen lagi eh..ada lagi..ada..betoi..wa talak tipuu wooo..hahahah!

Optimized using automated SEO Tools by MY SEO Tool.
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio 2014