Tuesday, 5 October 2010

POLIS ENTRI ONE TWO JAGA, POLIS MATI PENCURI JAGA

Tadi masa aku dok terkebil sorang-sorang, teringat pulak zaman waktu kecik-kecik. Kalau permainan sorok-sorok tu cam biasa la...pastu aku teringat pasal main sep sep tangan, hahahahaha! Serius cam lucu giler je, try baca ni dengan nada irama korang sendiri, hahahaha!


Sep sep sep, tom tom tom
tom apa tom bak
bak ape batmen ( ntah ape kaitan ntah!)
men apa mentol
tol ape tolak
lak ape laksa
sa ape satu
tu ape tunang
nang ape nangka
ka ape kayu
yu ape you bodoh!


Huh! Tang you bodoh tu lah selalu gaduh, kira siapa yang cakap dulu dia menang, cisss...mengarut nak mampus permainan ni sebab selalunya akan disudahi dengan tarik rambut ngan anak jiran depan rumah, hahahahaha!


Sape menang??? Aku lah! Sedap sangat dia tarik rambut aku, amik aku cucuk mata dia, melalak, hahahaha!


Ingat tak main polis entri? Camni bunyinyer...erkk...bunyi buat sendiri ek, heheheh!

Polis entri one two jaga,
polis mati pencuri jaga.

Hohhohoh! Nak pulak polis mati pencuri tu pulak jadi jaga, hahahaha! Budak-budak..pandai je reka lagu, hehehhe! Kalo main polis entri ni, susun kaki buat bulatan pastu sorang akan nyanyi sambil cucuk kaki sensorang mengikut urutan. Kalau lagu tu tamat pada kaki orang tu, maka orang tu terkeluar dan seterusnya. Siapa yang last, dia akan jadi pencuri, hehehehhe!!!


Dan lagu permainan yang aku ingat masa main ngan aunty aku di johor.

Air pasang pagi surut pukul 5
nyonya bangun pagi siram pokok bunga (nape nyonya???)
pokok bunga melor tanam tepi kolam
itik bertelur ayam menetas
cik baba jatuh dalam parit, cik aminah ketawa kekek kekek
Naik keretaapi singgah kuala lumpur
dapat bini cantik tersorok bawah dapur!


Pulak!!!! Hahahhahahahah!


Ada lagi lagu permainan yang lain, teringat zaman kecik-kecik. Mendalam sungguh rasa....ciss....tetiba je nak feel syahdu, hukhukhuk! (Gelak batuk cover skit!)


Ada sesape nak tambah lagu permainan zaman kanak-kanak? Silakan :)



Cerita ni layan setiap pagi sabtu dan ahad. Dengan mata terpisat-pisat sebab mata kelabu penuh taik mata terus dok depan tv sambil terus makan cucur ikan bilis ummi buat, sedappppnyer! dengan gigi tak gosok lagi, baru nikmat! Hahahhahahaha! :)

Optimized using automated SEO Tools by MY SEO Tool.
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio 2014